Erkin kuvat

Valokuvausta filmille

Olen valokuvannut ”aina” ja ajoittain siihen on liittynyt valokuvauksellisia ambitioitakin. 2005 ostin ensimmäisen digijärkkärin, mistä seurasi noin 10 vuoden aktiivikuvauskausi ja digikaluston jatkuva päivittäminen. Lopulta hyvän rungon seurana oli runsaasti lasia laajakulmasta aina 600 mm (2x300mm) asti. Karjalohjalle muuton myötä muutakin tekemistä on ollut niin paljon, että varsinainen valokuvaaminen jäi muun tekemisen jalkoihin dokumentointia lukuunottamatta. Yhä useammin huomasin ottavani tarvittavat kuvat kännykällä ja kameraa raahasin mukana lähinnä linturetkillä saadakseni tarvittavat tunnistuskuvat. Lopulta hankin hyvät kiikarit ja yritin oppia tunnistamaan linnut suoraan paikan päällä. Noin vuosi sitten ostin iPhone 11 Pron, joka alkaa jo kamerana olla sitä luokkaa, ettei normaalipolttoväleillä erillistä kameraa oikeasti tarvitse ja monessa tilanteessa sillä saa parempia kuvia kuin järkkärilläkään. Sen pimeäkuvausominaisuudet ovat uskomattomat ja muotokuvat vaikuttavia. Kuitenkaan valokuvaaminen sen enempää järkkärikalustolla kuin kännykälläkään ei oikein innostanut.

Viime keväästä lähtien ryhdyin myymään kamerakalustoani ja syksyllä vein loput myymättömät rungot ja linssit Kameratoriin. Otin sieltä tilalle Rolleiflex 2.8D:n ja Nikon F1:n, johon minulla on nyt 35mm f2.0 ja 85 mm f2.0 linssit. Kummatkin ovat siis itseäni vanhempia mekaanisia kameroita, joissa ei ole edes valotusmittaria, eli ei mitään tarvetta paristoille.

Näillä siis mennään nyt. Tarkoitus on siis taas harrastaa valokuvausta. Mutta ensin täytyy hiukan harjoitella uuden kaluston ja työnkulun kanssa. Ensimmäiset rullat kuvasin Rolleiflexillä marraskuun 1. ja 3. päivä. Niitä kuvia alla. Nämä kaksi ensimmäistä filmiä kehitytin Fotoyks’essä, mutta totesin, että se tulee liian kalliiksi, joten sen jälkeen olen kehittänyt ja skannannut filmit itse.

Tämän blogin tarkoitus on kertoa yrityksestäni herätellä valokuvaajan silmiäni ja näyttää tuloksena syntyviä kuvia. Tarkoitus oli tässä myös pohtia valokuvaamisen ”syvempää tarkoitusta”, mutta se jää nyt toiseen kertaan.

Tämän kuvan olen ottanut eri vuodenaikoina moneen kertaan instagrammiin risuaidoilla #puujärvi #karjalohja. Tällä kertaa Rolleiflex 2,8D, Kodak Portra 400. 1/125, f5.6. 1.11.2020
Komeita haapoja Varkalahdentien loppupäässä mökkien pihoissa. Rolleiflex 2,8D, Kodak Portra 400. 1/60, f5.6. (kehitys Fotoyks) 1.11.2020
Tämänkin kuvan juuri tästä suunnasta olen ottanut moneen kertaan. Talomme ja sen edessä kupolikasvihuone. #isoorvokkiniitty Rolleiflex 2,8D, Kodak Portra 400. 1/60, f5.6.(kehitys Fotoyks) 1.11.2020
Tämäkin tuttu kuvauspaikka instagram-fiidissäni Karjalohjan kirkon rannassa taustalla Puujärvi, mallina Marja. Rolleiflex 2.8D, Ensimmäinen mustavalkofilmi Kodak 400TX, 1/60s, f2.8 (kehitys Fotoyks) 3.11.2020
Kannoin kylppäristä peilin puutarhaamme ottaakseni tyypillisen ”Vivian Maier. omakuvan”. Rolleiflex 2,8D, Kodak 400TX. 1/125, f5.6. (kehitys Fotoyks) 3.11.2020

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *